XMind 3.1.1


XMIND 3 is een compleet mindmappakket voor de doorsnee gebruiker, die daarmee een gratis alternatief krijgt voor veel betaalde pakketten en daar functioneel niet voor onderdoet. Voor de zwaardere gebruiker is er XMIND Pro. Ook hier een nieuwe insteek: XMIND Pro werkt niet op basis van een eenmalige licentie, maar als een maand- of jaarabonnement.
Het is duidelijk dat de Chinese makers van XMIND van plan zijn zich een plaats op de wereldkaart van mindmapsoftware te veroveren. De vorige versie, XMIND 2008, werd al voor het eind van het afgelopen jaar door zijn opvolger gepasseerd. Functioneel zijn de veranderingen niet heel groot, zeker niet tussen 2008 Pro en versie 3 Pro. Maar met de splitsing tussen een gratis Open Source-versie en een betaald abonnement wordt er wel een heel nieuw betaalmodel gelanceerd.

De grote sprong

Vic Gee, auteur van de MindMapping Blog, vroeg in een interview aan XMIND wat hun beweegredenen zijn voor deze stap. Het belangrijkste argument is dat een gratis, volledig mindmappakket kan bijdragen aan de erkenning van mindmappen als gangbaar, algemeen toegepast hulpmiddel. Op diverse blogs wordt momenteel gespeculeerd over die ´sprong over de kloof´ (zie bijvoorbeeld Chuck Frey´s blog). Vergeleken met de alomtegenwoordigheid van tekstverwerkingssoftware en spreadsheetprogramma’s leeft digitaal mindmappen nog steeds in de marge. Een gratis pakket biedt gebruikers de mogelijkheid om kosteloos te experimenteren zolang ze willen. Daarnaast kan het Open Source-model de ontwikkeling van het pakket versnellen. En natuurlijk is commercieel interessant dat er in de gratis versie een paar functies ontbreken die een zware gebruiker niet zal willen missen, zoals de mogelijkheid om maps te exporteren naar pdf, Word, PowerPoint en MindManager.

Nu ook mindmaps delen via XMIND

Al een tijdje bieden diverse spelers mogelijkheden om online samen te werken aan mindmaps (bijvoorbeeld Mindjet Connect, MindMeister, Comapping). XMIND gaat zo ver nog niet. Alle gebruikers van de nieuwe versie kunnen hun mindmaps op de XMIND-site publiceren, en van daaruit eventueel weer invoegen in hun eigen site. De onderstaande figuur is daar een voorbeeld van. XMIND biedt zo een soort YouTube voor mindmaps.

Betalende gebruikers kunnen hun maps ook afschermen in een beveiligde omgeving, maar echt samenwerken is er niet bij. Volgens de woordvoerder van XMIND in het interview met Vic Gee zijn de functionele mogelijkheden die je binnen een browser hebt te beperkt. Daar ben ik het wel mee eens: online-samenwerking werkt maar je kunt lang niet alles doen wat in een desktopapplicatie mogelijk is. Toch zal XMIND niet kunnen achterblijven. De woordvoerder belooft dat er iets aankomt, maar houdt zich op de vlakte.

   Download hier
   Bezoek de website

Datum geplaatst: 05-04-2010

Waardering: aantal downloads:1098

Naam:
Opmerking:
Tik de volgende code hiernaast:
1zSCme